Kennismaken met Henk de Bouter

Velen van u zullen hem waarschijnlijk (nog) niet kennen, maar kunstenaar Henk de Bouter draait al jaren mee in de top van de Nederlandse kunstwereld.

De Rotterdamse kunstenaar Henk de Bouter groeide in zeer korte tijd uit tot een zeer succesvol beeldend kunstenaar, met zijn herkenbare stijl.

Hij maakte al vroeg naam voor zichzelf, zelfs voor hij naar de kunstacademie van Rotterdam ging had hij al een zekere bekendheid.

Zijn werk werd al vroeg opgemerkt en opgenomen in diverse publicaties, waaronder de in 1995, 1997/98 verschenen 100 jonge Nederlandse (toonaangevende kunstenaars) schilders (uitgegeven door Living Art te Amsterdam).

In 1998 zat zijn studie aan de Willem de Kooning Academie erop.

De Bouter maakte gelijk een vliegende start, hij won de Buning Brongers prijs, een belangrijke prijs voor jong talent.
Het leverde de pas afgestudeerde kunstenaar ook meteen een mooie opdracht op.
Een opdracht in het Sophia Kinderziekenhuis, voor de afdeling neonatologie. Hij maakte een herinrichting van de gang met als thema “leven en techniek”.
Hij maakte hier zestien grote wandobjecten, later maakte hij er nog eens vijf voor het kinderziekenhuis.

De ene na de andere opdracht volgde. Voor veel van deze opdrachten maakte hij gebruik van het medium grafiek. Inmiddels is hij in het bezit van een eigen zeefdrukkerij, waar hij voor diverse instellingen en bedrijven zijn eigen zeefdrukken vervaardigt voor onder andere relatiegeschenken.
De zaken gaan inmiddels zo goed dat De Bouter werkt met diverse atelier assistenten om alles in goede banen te leiden, zodat hij meer tijd overhoudt voor het schilderen.

Buiten dat De Bouter onder zijn eigen naam werk naar buiten brengt, doet hij dit ook onder diverse pseudoniemen. Deze werken zijn inmiddels al de hele wereld over gegaan, van Japan tot Amerika.
Een multi-talent, al wil hij zich nu voornamelijk gaan toeleggen op werk onder zijn eigen naam.

In het begin werkte hij vooral via het galeriecircuit die hem dan ook op diverse plaatsen presenteerden, waaronder de Kunstrai en Art Rotterdam.
Tegenwoordig doet hij een groot deel van zijn verkoop vanuit zijn eigen atelier.
Waardoor hij binnen het kunstcircuit wat minder bekendheid geniet.
Dit geldt echter niet voor het kunstminnend publiek die de weg naar zijn atelier of zijn internetsites voor zijn werk of opdrachten prima weten te vinden.

Echter door de grote aanloop blijft er weinig tijd over om rustig te schilderen.
Dus zoekt hij nu weer wat contact met het kunstcircuit, zodat hij zich weer wat meer op het maken van kunst kan storten.

Van Henk de Bouter zijn inmiddels duizenden werken in omloop, van kleine zeefdrukken tot grote schilderijen en objecten. Je ziet zijn werken ook steeds vaker in galerieën en de kunsthandel opduiken.

Zijn werk is ondertussen in vele collecties van bedrijven, particulieren, kunstuitleen centra en overheidsinstellingen. Zo hangt er momenteel ook een werk van hem in de tweede kamer en komt van het buitenland ook steeds meer belangstelling.

De Bouter is van de internetgeneratie, dit vindt je overal terug in zijn werk.
Hij is steeds op zoek naar nieuwe technologieën, die voor hem de aanleiding kunnen zijn een schilderij of een object maken.
In zijn kunstwerken neemt het computertijdperk een belangrijke plaats in. Henk vertaalt deze mediabestanden en de techniek erachter van ons digitale tijdperk.
Op deze wijze probeert hij iets nieuws toe te voegen aan de snelle wereld van de techniek.
Er wordt verschillend gedacht over de vraag of Henk’s hergebruik van wat inmiddels cliché is: de punten waaruit een beeldscherm is opgebouwd vergroten en weergeven als abstract beeld, hiertoe gerekend kan worden.
Het fascineert hem hoe al deze grafische componenten op en in elkaar zitten.

Ook spelen hierbij Universele taal van de techniek en de programmatuur – met zijn grafische tekens en symbolen – een rol. In een onderliggende laag verwerkt hij maatschappelijk fenomeen, die met ontwikkeling van deze geavanceerde technologie gepaard gaan. Daarbij valt te denken aan de vloedgolf aan informatie, die ons op allerlei manieren via de media bereikt . Het doel daarvan is vaak beïnvloeding van ons gedrag.

Onze opstelling ten aanzien van die maatschappelijke fenomenen wordt zo, zonder dat we er ons bewust van zijn, ingrijpend gewijzigd. Door deze verbanden te leggen, speelt Henk de Bouter in op het huidige tijdsbeeld. Hij vertaalt als het ware de verschuiving en modernisering, veroorzaakt door het hedendaagse computertijdperk, naar zijn schilderijen en objecten. En verder experimenteert hij geduldig met nieuwe technische mogelijkheden, waarmee hij de grenzen van de traditionele schilderkunst kan verleggen. Hij heeft kortom een gedigitaliseerde beeldtaal ontwikkeld die uniek te noemen is.
Dit doet hij met een grafisch aandoende stijl die sterk met de popart verwant is of het zelf is, deze spreekt veel mensen aan. Ook zijn onderwerp keuze, waarbij altijd techniek en onze leefomgeving een rol schijnen te spelen is een rode draad door zijn werk.