Biografie

Uitleg werkwijze,

Henk de Bouter digitaliseert de schilderkunst

Wanneer beeldend kunstenaar Henk de Bouter zijn schilderijen realiseert, legt hij vaak de link met de nieuwe media en hun technische aspecten.

Zijn werken vinden hun oorsprong in de indrukken en de kennis die hij eerder opdeed tijdens zijn technische opleidingen.

Ook tijdens zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam werd de invloed van de computer op mens en samenleving een steeds belangrijker onderwerp in zijn werk. 

De in 1968 geboren Henk de Bouter is steeds op zoek naar nieuwe technologieën, die voor hem de aanleiding kunnen zijn een schilderij of object  te maken. In zijn kunstwerken neemt de computer een duidelijke positie in. Automatisch verwacht je dan opgeblazen screenshots, maar zijn werk toont alles behalve dat. Dit soort beelden wil hij juist niet scheppen! Dus voor Henk De Bouter geen stills van screens, vergrotingen en bewerkingen met de huidige computerprogramma’s. Een letterlijke vertaling van beelden op een beeldscherm vindt hij te makkelijk en te voorspelbaar. Het gaat hem veelal om de computerhardware, omlijningen en de technische werking van de apparaten zelf. Op deze wijze probeert hij iets nieuws toe te voegen aan de snelle wereld van de techniek. Dit doet hij bijvoorbeeld door de punten waaruit een beeldscherm is opgebouwd, te vergroten en weer te geven als een abstract beeld. Het fascineert hem hoe al deze grafische componenten op en in elkaar zitten. Ook spelen hierbij de universele taal van de techniek en de programmatuur – met zijn grafische tekens en symbolen zoals: icoontjes, cirkels, kruisjes, vierkantjes en driehoekjes – een grote rol. In een onderliggende laag verwerkt hij maatschappelijke fenomenen, die met de ontwikkeling van geavanceerde technologie gepaard gaan. Daarbij valt  met name te denken aan de vloedgolf aan informatie, die ons op allerlei manieren via  de media bereikt. Het doel daarvan is vaak beïnvloeding van ons gedrag.  Onze opstelling ten aanzien van de maatschappelijke fenomenen wordt zo, zonder dat we er ons bewust van zijn, ingrijpend gewijzigd. Door deze verbanden te leggen speelt Henk de Bouter  in op het huidige tijdsbeeld. Hij vertaalt als het ware de verschuivingen en moderniseringen, veroorzaakt door het hedendaagse computertijdperk, naar zijn schilderijen en objecten. De nieuwe media en hun technische aspecten geeft hij weer in een geheel eigen gedigitaliseerde beeldtaal, die uniek te noemen is.

Omschrijving stijl van het werken:

A. schilderijen, tekeningen, grafiek, objecten

Mat.: aquarelverf, acrylverf

Thema: landschappen, stillevens, dieren, maritiem,

Stijl: realistisch, surrealistisch

Periode: tot 1992

B. schilderijen, tekeningen, grafiek, objecten

Mat.: inkt, acrylverf, olieverf

Thema: Holland, maatschappij, milieu,  media, techniek,

Stijl: popart, figuratief

Periode: +/- t/m1996

C. schilderijen, tekeningen, grafiek, objecten

Mat. inkt, acrylverf, olieverf

Thema: maatschappij, media, computers, techniek

Stijl: grafisch, figuratief, abstract 

Periode: tot heden